torsdag 21 juni 2012

Ni ska fan inte ge oss gratisreklam


Det är "jag begriper mig inte på människor"-dags igen. Det fanns en tid när Disney pysslade med såna produktiva aktiviteter som att stämma strumporna av förskolor som hade Musse Pigg på väggarna, men till slut insåg de att det kanske a) inte såg bra ut att ett enormt företag trakasserade förskolor och b) var till deras fördel att småungar hade Musse Pigg runt sig även i förskolan.

Det är en insikt som den amerikanska olympiska kommittén tydligen inte nått. De har sneat ur på att stickningscommunityn Ravelry arrangerar en tävling och kallar den för Ravelympics; tanken är att man ska sitta och sticka medan man tittar på OS. Jag har nog aldrig hört talas om något så fullständigt oförargligt.

Men så kan vi naturligtvis inte ha det. Ordet Ravelympics är "a simulation of the mark OLYMPIC tending to falsely suggest a connection to the Olympic Movement". Tävlingen "tends to denigrate the true nature of the Olympic Games" och är "disrespectful to our country's finest athletes and fails to recognize or appreciate their hard work". Och självklart kan man inte låta människor sticka tröjor med OS-ringarna på eftersom... som sagt, det är självklart.

Okej, ingen varelse som kvalificerar till att kallas fungerande människa kan inbilla sig att någon skulle tro att Ravelympics har med OS att göra. Det är uppenbart även för de mindre begåvade att de har lånat namnet, just därför att OS är den definierande tävlingshändelsen. Ingen kan tro att idrottsmännen som tävlar i OS skulle bli förtvivlade för att ett stickningsevent kallas Ravelympics. Jag hoppas i alla fall det. Lite grann förtroende för sina medmänniskor vill man ju klamra sig fast vid.

Så vad är det egentligen som pågår här? Om kommittén hade sagt "vårt varumärke, ge oss en säck med guld så får ni använda det" så hade jag förstått det. Men de säger nej, stopp och belägg, belägg och stopp. Varför? Vad tror de att de förlorar på Ravelympics? Varför förstår de inte att de bara kan vinna på varje droppe publicitet (förutom just den de själva nu skapat)?

Vi är så vana vid att företag svartsjukt bevakar sina varumärken att vi - och tydligen de själva - glömt varför de gör det till att börja med. Det är inte för att icke vinstdrivande hobby-communities vid Gud inte ska få roa sig.

Och varför just Ravelympics? Scooby-Doo's Laff-A-Lympics går fortfarande på TV här och där. Det fanns ett datorspel på den gamla goda tiden som hette Pogostick Olympics. Att slänga på "Olympics" eller "-lympics" är rätt standard i sammanhanget. Men de där satans stickarna ska inte komma här och komma.

På det hela taget en av de incidenter som gör att jag längtar hem till min egen planet.

Inga kommentarer: