torsdag 23 maj 2013

Ett gap


Jag läser om att H&M har en plusmodell med det något oturliga namnet Jennie Runk. Fröken Runk modellar storlek 44 och större - vilket inte säger mig mycket men att döma av bilderna är det för litet för en satans massa kvinnor - och huvudpoängen med artikeln verkar vara att hon uppskattas och uppmärksammas, för i vår värld är det en nyhet att något är en nyhet.

Det var dock något helt annat jag fastnade för, något som tydligen gick artikelförfattaren helt förbi. Nämligen följande:

Den 24-åriga amerikanska modellen upptäcktes redan år 2000, men fick då två alternativ. Antingen banta så att hon kunde visa kläder i storlek 38 eller mindre, eller gå upp lite i vikt och bli plusmodell.

Även om vi bortser från att hon tydligen var elva år när hon "upptäcktes": är det bara jag som tycker att något fattas här? Hon kunde antingen gå ner till storlek 38 eller upp till storlek 44. Finns det inga kläder med storlek 40 eller 42? Behöver sådana kläder inte mannekängas? Säljer de sig själva? Eller är det bara en grundläggande lag i modellbranschen att ingen för helvete ska få vara den storlek hen är från början? Banta eller käka men du får fan inte fortsätta som du är.

Inga kommentarer: