tisdag 23 april 2013

Lite efter


Jag har velat skriva något om Reva-historien sen tidningarna började hojta om det men det har inte blivit av, så här kommer ett rykande inaktuellt blogginlägg om saken.

Till att börja med: notera den här dagen i era kalendrar, för jag håller helt med om det Fredrik Reinfeldt sa i frågan. Om vi ska ha fri invandring ska vi lagstifta om det, om vi inte ska ha fri invandring ska vi upprätthålla de lagar vi har om det. I det ingår att kasta ut folk som inte får stanna, och har vi problem med det - lagstifta om fri invandring, inte hacka på polisen.

Det är inte det problemet jag har med hela Reva-grejen. Mina invändningar är huvudsakligen praktiska. Till att börja med tror jag inte att det här med arbetande papperslösa är ett särskilt stort problem i Sverige. Jag tror inte det skadar någon nämnvärt. Jag tror vi har mycket värre saker att jobba på.

Men säg att jag trodde annorlunda. Då skulle jag fråga mig om vi verkligen bäst löser problemet genom att jaga ner de papperslösa, en i taget, och kasta ut dem. Eller om det kanske fanns ett bättre sätt att angripa frågan, till exempel genom att jaga ner människorna som anställer dem. Låter inte det strikt bättre?

Men säg att jag inte trodde det heller, säg att jag trodde att det finns en högst begränsad potentiella papperslösa arbetare här i världen och om vi bara slänger ut alla en gång var så är problemet löst sen. Inte ens då skulle jag tycka att det var en bra idé att poliser står och kolla leg på slump.

Jag behöver inte ens nämna den rasistiska aspekten, att polisen behandlar människor olika efter utseende. Det är förstås inte bra, men här spelar det knappt någon roll. Det är bara så fundamentalt ineffektivt att ha poliser som står stilla och kollar folks papper. Är det verkligen det bästa vi kan göra med polisens resurser? Är det det vi vill ha dem till?

Jag hoppas att de som stödjer Reva - huvudsakligen Sverigedemokraternas fanclub, vilket väl förvånar precis ingen - inte gnäller det allra minsta den dag de ringer 112 och polisen inte kommer för att de är upptagna med annat. Jag hoppas att de lugnt och nöjt tänker "de var säkert upptagna med att tjäna vårt land genom att be om leg i tunnelbanan", medan de förblöder.

Inga kommentarer: