torsdag 26 januari 2012

Det spelar fortfarande ingen roll


Cynthia Nixon (Miranda i Sex and the City) har kallat sin homosexualitet för ett val och även sagt att hennes självidentifiering som gay är en politisk hållning. Detta har naturligtvis orsakat en mindre storm, av orsaker som hon själv förklarar: motståndet mot gayrättigheter har fått "define the terms of the debate".

Det är just problemet, som jag varit inne på tidigare. Det spelar ingen som helst roll huruvida homosexualitet är ett val eller inte. Nu är det rätt uppenbart att det inte är det - jag kan i alla fall inte kontrollera vad jag attraheras av - och jag hatar etiketter och tror inte att straight eller gay är något man oföränderligt är - jag tror inte det finns någon man så straight eller kvinna så lesbisk att det inte finns någon man där ute hen kan tända på och jag tror inte det finns någon kvinna så hetero eller man så gay att det inte finns någon kvinna där ute hen kan tända på.

I just Nixons fall verkar det hur som helst rätt tydligt att hon inte pratar om attraktionen. Hon har varit med män tidigare och säger sig aldrig ha attraherats av en kvinna före den nuvarande partnern Christine. När hon säger att hon valt homosexualitet kan hon inte rimligen mena något annat än själva förhållandet, att hon väljer att vara med en kvinna i stället för en man; hon hade kunnat göra båda utan att göra våld på sig själv. Att hon kallar sig gay är politiskt, som hon själv sagt.

Men vi lämnar det. Att över huvud taget storma mot Nixon är improduktivt. Det gayrörelsen borde göra är att påpeka att man kan säga vad som helst, det spelar ingen roll. Även om det är helt valfritt att vara homosexuell så är det ingen anledning att ha problem med det. Låt folk hångla upp varandra hur mycket de vill, det finns ingen orsak att hindra dem eller jävlas med dem över det, vare sig de har valt det eller inte. Det vi har här är ett fundamentalt harmlöst fenomen som får mycket mer uppmärksamhet än det någonsin borde. Är det inte knepigt nog att finna kärleken utan att lägga in artificiella hinder bara för att det går?

1 kommentar:

Maria sa...

Där kom den :)