måndag 26 mars 2012

...live together in perfect harmony...


Israelen Roni Edri har skickat ett öppet kärleksbrev till Iran, och iranier - vanliga iranier - har svarat. Fler israeler har anslutit sig till Edri. Detta är vackert men framför allt visar det på en gammal sanning: krig och konflikt kommer inte från folket utan från överheten.

Vanliga israeler och vanliga iranier har ingen anledning att hata eller bekämpa varandra. Visst finns det israeler som hett önskar Irans undergång och vice versa, men de är i minoritet. Det är ledarna som desperat behöver nationalism och vi-och-de-känsla. Det är generaler och politiker som vill framställa andra länder som fienden och avmänskliga deras invånare, inte invånarna själva.

De som faller för retoriken och ivrigt vill krossa landets motståndare är inte briljanta ideologer, de är bara lurade. Sanningen är den Roni Edri insåg: gaphalsarna i TV representerar inte sina folk.

Jag hoppas att det här fungerar. Jag hoppas att Roni Edris lilla idé växer till något enormt och att människor på båda sidor om gränsen inser att människorna på andra sidan är mer eller mindre exakt som de själva. Jag hoppas att det sprider sig till andra gränser också. Konflikter fortlever därför att världen styrs av småbarn; de kan bara dö om de vuxna tar över.

Inga kommentarer: