måndag 5 mars 2012

Madonnan, horan och mannen


Rush Limbaughs prat om sluts and prostitutes fick mig återigen att fundera på hur konstigt det här med slut-shaming och sexnegativitet verkligen är. Vi pratar om en aktiv kampanj, driven av män, för att få kvinnor att ha mindre sex. Det är lika logiskt som att skjuta sig i pungen, och om de gjorde det i stället skulle det vara trevligare för oss andra.

Jag är en man som är rätt förtjust i att ha sex med kvinnor och därför tycker att det är bättre ju mer sex kvinnor har, särskilt om de har det med mig. Varför skulle jag då vilja att sexuell aktivitet skammärktes och gjordes till något negativt? Det är obegripligt. Att stämpla oskuld på det viset vore kanske lika jävligt men betydligt mer logiskt. Det skulle i alla fall ha ett syfte som en mänsklig hjärna kan reda ut.

I dag snubblade jag - i en filmrecension, märkligt nog - över en förklaring som jag inte tänkt på innan. Det handlar inte om mannens syn på kvinnor utan om mannens syn på sig själv. Han tycker - medvetet eller omedvetet - att män och deras drifter är så äckliga och lågtstående att om en kvinna sänker sig till att ha sex med en man kan han inte längre respektera henne. Madonna/hora-komplexet har alltså inte med kvinnor att göra, utan med män.

Jag har personligen aldrig haft madonna/hora-problemet utan blir snarare mer förtjust i en kvinna ju mer sex hon har med mig, men det här ringer till även i min skalle. Jag har också vuxit upp med det ständiga budskapet att män är odisciplinerade troglodyter som konstant vill köra kuken i allting och att det är drygt för kvinnor att inte kunna gå nånstans utan att bli betraktade som något att köra kuken i, så visst finns det lite... skuld, ångest eller vad man ska kalla det, i min sexualitet. En sorts kvardröjande rädsla att det är påträngande att jag vill. Fult, kanske, att min vilja i sig är ful. Man skulle inte behöva vara särskilt annorlunda mot mig för att falla rätt ner i madonna/hora-fällan och tycka att den som böjer sig för den fula viljan själv är något lågt.

Eller så vill de ligga med sina mammor allihop. Nåt av det är det väl.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ju mindre än tjej ligger, desto hårdare granskning måste man utstå för att få ligga med henne och därför blir varje enhet sex mer värd. Och man vill att det ska vara värt mycket.
Är min tolkning av hela kulturen.

Patrik sa...

Men ju mindre tjejer ligger, desto mindre får man ligga! Det måste väl trumfa typ allt?

Anonym sa...

Men desto mer blir varje ligg värt! Det jämnar ut sig och kompenserar.
Jag sa inte att det var logiskt.