tisdag 3 november 2009

Sex saker jag aldrig mer vill höra om fildelning


1. "Det är en kulturrevolution." Visst, det finns säkert goda två pers där ute som har varsin hemsnickrad, allomfattande livsfilosofi som på ett eller annat sätt involverar och rättfärdigar fildelning. För alla andra är det bara en ursäkt. Ni vill ha nåt för inget, så erkänn det.

2. "Alla filmer är ändå så dåliga." Vet ni vad jag gör med dåliga filmer? Jag låter bli att se dem. I själva verket gillar ni förstås filmerna och vill bara ha nåt för inget.

3. "Ja, Will Smith får det nog knapert om jag inte betalar för Hancock." Detta är ett argument i klass med "indianerna stoppade inte invandringen, nu bor de i reservat". Will Smith må ha fått mycket pengar för Hancock och redan ha fullt tillräckligt, men han är en av tusentals. Säg som det är i stället: "Jag vill ha nåt för inget och skiter i allt annat".

4. "Jag bara testar, det jag gillar köper jag." Om du ens tänker fundera på att säga något liknande detta är det säkrast att du har en rätt imponerande DVD-samling hemma. Och ärligt talat, fanns det nånsin en chans att du skulle köpa Rambo 4?

5. "Alla gör det så det borde vara lagligt." Att ett beteende är vida utspritt har ingen som helst relevans för huruvida det borde vara lagligt eller inte. Att en lag inte kan upprätthållas innebär att den inte borde finnas, men inte att det den förbjuder är vanligt.

6. "Information borde vara gratis." Allting är information. På riktigt. Skillnaden mellan bitar på en skiva och molekyler i en tröja har ingenting med information att göra; den är bara att energiförlusten är mycket mindre när man kopierar skivan än när man kopierar tröjan. Det man betalar för när man köper en film är dock precis samma sak som man betalar för när man köper en tröja: Arbetet som placerat partiklar i meningsfull ordning. Ni vill ha nåt för inget och den här ursäkten lät hyfsad.

Det blev väldigt mycket "vill ha nåt för inget" ovan, vilket kan ge intrycket att jag har något emot driften att få nåt för inget. Så är icke fallet. Den driften har tillsammans med drifterna att döda, knulla och slippa skita utomhus stått för i princip varenda framsteg vår art har gjort. Jag anser blott att man ska stå upp för de drifter man drivs av i stället för att påstå att det är något annat som pågår.

3 kommentarer:

Donsan sa...

Ett mycket intelligent inlägg och brilljant argumentering - men det är alltid lätt när man själv får plocka godbitarna som man kan ge ett dräpande svar på - Försök med följande påståenden:

1. Upphovsrätten är inte instiftat för att i förlängningen kriminalisera och jaga över 2 miljoner hederliga svenskar - dvs över 1/4 del av sveriges läs- och skrivkunniga befolkning

2. Våra ansvariga politiker i S - M - Fp - C och KD borde inte tillåta Antipiratbyrån och Ifpi - organisationer som i huvudsak representerar amerikanska musik- och filmbolag - att kapa och tolka den svenska upphovsrätten

3. Det är fullständigt idiotisk att en aktivitet - där 2 eller fler privatpersoner - helt utan kommersiella vinstintressen - delar filer de själva förfogar över kan anses som brottslig - Den är inte konstigare än när folk förr kopierade vänners låtar till kassettband

4. Det är idiotisk att ansvariga politiker i S - M - Fp - C och KD har instiftat den ena kontroll och övervakningslagen efter den andra efter dessa lobbyorganisationernas önskemål - men så fullständigt har ignorerat allmänhetens intresse i frågan

5. Det är märkligt att lagstiftarna i S - M - Fp - C och KD aldrig har kunnat presentera några vetenskapliga studier eller rapporter om den sk "illegala fildelningen" som har kunnat peka på några som helst skadeverkningar för samhället eller upphovsmän och som har kunnat ligitimera den skärpta upphovsrätten 2005 och IPRED 2009

6. Det är märkligt att vissa fildelningsdebatörer inte inser vad som händer runt omkring dem och inte uppmärksammar att politikerna i S - M - Fp - C och KD helt dansar efter dessa lobbyorganisationernas pipa och att de inte slår larm om dessa missförhållanden - lögner - korruptionen och rättsrötan som organisationerna har åstadkommit i det svenska politiska- och rättssystemet

YHVD sa...

Bra sammanfattning av saker som ibland får en att vilja facepalma. Men lite konstruktivt, vilka argument för fildelning tycker du är bra då? Eller alternativt, har du någon motsvarande lista över saker du inte vill höra när det gäller argument MOT fildelning?

(aside om specifika punkter:

1. Att skylla på en revolution är bara idiotiskt. Det betyder bara att det är en stor förändring som sker, utan att säga någon om det är bra eller dåliga förändringar som sker.

3. Branscherna som piratkopierat har aldrig omsatt mer pengar, så jag har svårt att se att de skulle ha förlorat några större pengar på fildelning. Möjligtvis sker det en omfördelning inom branscherna, men det känns fånigt att påstå att exempelvis filmbranschen kan ha förlorat några större summor med tanke på att de senaste tre åren råkar vara de år de har omsatt mest pengar någonsin.

4. *tittar på de överfulla bokhyllorna bredvid*

5. Ett system av lagar bör i stort återspegla samhällets värderingar. Det går ibland att gå ifrån den principen om det anses att samhällets normer är dåliga. Är det så i det här fallet?

6. En skillnad är att det är helt ok [juridiskt. Om det är moraliskt ok beror givetvis på vems moral det handlar om] att kopiera eller vidareutveckla tröjan, samtidigt som det inte är ok att göra det med skivan.

)

Thomas sa...

Träffsäkert. Tycker också det är synd att fildelningsrörelsen i stort har så dåligt klassperspektiv.