söndag 15 november 2009

Tro mot vetande


Om någon behövde fler anledningar att ogilla religion så smaka på dessa. Troende har mindre tilltro till vetenskapen, vars själva natur innebär att man inte ens behöver ha tilltro till den, och tror i större utsträckning på sådant osannolikt trams som astrologi. De tvivlar på evolutionen (jag ville tro att den amerikanska anti-evolutionismen var unik bland hyggligt civiliserade länder men visste väl hela tiden att det var naivt), vilket väl är en underavdelning till att betvivla vetenskapen men så pass beklämmande att det förtjänade att nämnas separat.

Det som däremot är mest märkligt är att så många anser tro och vetenskap vara oförenliga. Om det bara inte vore för det, samt för den envisa missuppfattningen att tro borde placeras jämlikt med eller till och med över vetenskapen, så skulle religion vara bra mycket mindre skadligt.

I själva verket finns det förstås ingenting som säger att det är omöjligt att vara troende och acceptera vetenskapen samtidigt. Vetenskapen besvarar inte frågan "varför?" då den sällan har ett meningsfullt svar och erkänner gladeligen att det är fullt möjligt att någon osynlig transcendent tingest styr varenda process vi någonsin observerat och testat. Så länge de religiösa inte envisas med att ignorera vetenskapens rön kan troendet och vetandet utan problem samexistera.

Jag har, hoppas jag, gjort det fullständigt klart att jag tycker att det vore klart bäst om att de inte behövde samexistera för att det ena inte existerade alls, men den dagen verkar ännu fjärran och till dess får vi se till att upprätthålla en så produktiv fred som möjligt. Konflikter finns det tillräckligt av.

Inga kommentarer: