torsdag 25 november 2010

Inget krångel, bara kalorier


Det påstås att en ny studie har visat att GI-dieten är den bästa av alla dieter eller åtminstone av de sex dieter som testades i studien i fråga. Som vanligt är det inte riktigt sanningen. Till att börja med handlade studien om att hålla tappad vikt borta, inte om att gå ner i vikt.

Men det viktiga i sammanhanget är att denna studie – liksom alla andra inom området – nöjde sig med att låta ett gäng försökspersoner pyssla med dieten på egen hand och sen notera resultatet. Hur tjocka var de innan, vilken diet skulle de hålla sig till, och hur tjocka var de efteråt. Därmed förbigår man grundproblemet med alla dieter som påstår att de hittat den magiska nyckeln till viktnedgång: de fungerar inte.

Med det vill jag inte ha sagt att man inte kan gå ner i vikt genom att till exempel lägga av med en seriös lösgodisvana. Det kan man naturligtvis, men det har föga att göra med att det finns socker i lösgodis eller att lösgodis har högt GI eller att lösgodisandarna vanligtvis dansar medsols och allt att göra med att man nästan garanterat stoppar i sig färre kalorier om man slutar äta godis.

GI fungerar – i den mån det gör det – genom att mat med högt GI orsakar häftiga blodsockerförändringar vilket i sin tur orsakar hunger vilket i sin tur gör att illa motiverade människor äter mer, medan mat med lågt GI gör att man känner sig mättare under lång tid. Det är inte GI i sig som orsakar viktnedgång utan att man nästan automatiskt vräker i sig mindre mat om man kör på lågt GI. Det är därför GI-dieten får bra resultat i den här typen av illa kontrollerade studier. Om man i stället mätte deltagarnas kaloriintag skulle det se annorlunda ut.

Om man stoppar i sig tusen kilokalorier om dagen så spelar det mindre roll om det är i form av kycklingbröst, gurka eller hallonbåtar. Killen som försöker leva på hallonbåtar kommer att må jävligt dåligt och han kommer att vara satans hungrig nästan hela tiden, men om han låter bli att falla för den frestelsen blir han inte nödvändigtvis fetare än killarna som håller sig till kyckling respektive gurka. Nu skulle de här dieterna säkert ha diverse otäcka konsekvenser, men magisk viktökning eller –minskning hör inte till dem.

Viktnedgång handlar om kalorier in och kalorier ut och alla dieter som hävdar annorlunda är antingen lögn eller farliga. Visst, det är lätt att få stor viktnedgång på kort tid genom radikala förändringar av kosthållningen, men det är inte riktig nedgång och det kommer kvickt tillbaka. Man kan förmodligen panikbanta med palmolja också men det är ingen som skulle rekommendera det som en långsiktig strategi.

Sammanfattningsvis har jag ingenting emot GI-dieten. Det finns bra mycket dummare trenddieter där ute och den här leder i alla fall till ett någorlunda nyttigt leverne. Sen är det naturligtvis rätt fånigt att det blir trenddiet av något som varenda Starke Adolf kände till redan i början på 1800-talet, men det är ju inget nytt med det. Jag tycker bara inte man ska påstå att det är något speciellt med just GI som gör att man går ner i vikt, för det är det inte. Det handlar om kalorier, precis som vanligt.

Inga kommentarer: