lördag 25 juni 2011

Man måste undra


En rad amerikanska delstater har infört lagar om mord och mordförsök på ofödda och nu har - föga förvånande men ändå ganska märkligt - lagarna använts av knepiga abortmotståndare. Konsteliga saker hända, men jag kan ändå inte läsa artikeln utan att ställa några frågor.

Till att börja med, gick inte de här brotten under misshandel och överfall och vållande av skada och dylikt redan? Var det formellt okej att misshandla just gravida kvinnor på just ett sätt som utsatte fostren för fara, och därför behövdes särskilda lagar för det, för tydligen är gravida kvinnor ett så distinkt juridiskt särfall att de omöjligt kan skyddas av samma regler som resten av oss?

Om man nu tvunget ska ha de här lagarna och det var helt omöjligt att formulera dem såsom skyddande kvinnorna och inte fostren, varför fick ingen den bra idén att lägga till ett "om inte gärningsmannen är kvinnan som bär på fostret i fråga, eller hon i alla fall är chill med det"? Klä upp det i juridik så är problemet löst. Jag kan inte se vad en aborttillåtande stat skulle ha emot det.

Och slutligen, om det här bara var en konspiration från abortmotståndarna, var det här verkligen det bästa de kunde komma på? På det här sättet får de dit några kvinnor som förlorat sina barn, men inte en enda som faktiskt ville bli av med dem. De kvinnorna kunde ju bara göra abort och låta det vara med den saken.

Det är ett märkligt ställe, det där landet.

1 kommentar:

Anonym sa...

33v resp 36v vilket är fallen som radas upp är ca 8 resp 9 månader. Dvs helt livsdugliga foster som dör p.g.a. moderns beteende. Du kan inte jämföra det med abort.

Det är snarare att jämföra med att knarka ner / förgifta en nyfödd unge. Vad skulle man få för det i Sverige? Vållande till annans död är väl det allra lindrigaste man kunde få.

/ gurra