torsdag 5 november 2009

Jag undrar var den bra halvan är


Häromdagen såg jag slutligen An Inconvenient Truth, Al Gores nittiominuters föreläsning om den antropogena uppvärmningen av vår planet (och hur drygt är det att det inte finns ett bra, vanligt uttryck för "global warming"? "Växthuseffekten" förslår icke). Efter att ha sett glaciärer krypa baklänges, Grönland och Antarktis smälta ner i havet och isbjörnar drunkna medan de letar efter is gick jag utomhus och fick smaka en isig vind rakt i ansiktet, vars like icke skådats i Skåne i november sen Den Stora Förfrysningen 1866 (obs: fingerat).

Jag ifrågasätter inte vetenskapens slutsatser om kolutsläppen, växthuseffekten och temperaturhöjningen, men kan någon berätta för mig var värmen håller hus? Om nu varenda art håller på att dö ut och vi måste ändra vår livsstil från grunden och den internationella ekonomin är byggd på miljöovänlig sand och hela världen kommer att koka bort, kan det åtminstone inte vara varmt under tiden?

Detta är ett genomgående tema i min tillvaro. Jag drabbas av de dåliga sidorna av vidsträckta trender medan de goda sidorna håller sig osynliga. Ta genusfrågor, som ju blivit allt mer på tapeten de senaste decennierna. Samhällsdebatten får mig att känna mig som ett allskyldigt svin för att jag har en Y-kromosom men den här könsmaktsstrukturen som ska ge mig en gratis räkmackeglidning på det täcka könets bekostnad, den lyser med sin frånvaro. Jag är inte ute efter könsorättvisors fördelar, men om jag nu ska beskyllas för dem kan jag väl åtminstone få uppleva dem?

Jag läste (ingen länk, för jag orkar inte leta) om en dagisklass där det visade sig att pojkarna inte kunde orden för sånt som "sylt" och "ost" för när de inte hade det stack de bara fram sin grötskål eller sin macka så lade någon av flickorna på det som saknades. De kunde inte knyta skorna för de behövde bara sticka ut foten för att en flicka skulle sköta det åt dem. Om jag hade försökt med nåt sånt för över ett kvartssekel sen hade skratten förmodligen inte tystnat än. Jag hade varit nöjd med att ta mig ur det med näsan intakt.

Med andra ord bär jag hundhuvudet för en hel hög orättvisor som jag inte får dra nytta av och oroar mig över en klimatförändring som inte värmer upp min vardag ett enda dugg. Kan någon förklara det här för mig?

2 kommentarer:

mberzell sa...

Karma Patrik, karma.

Patrik sa...

Du menar att jag i ett tidigare liv var en kvinnoförtryckare i ett varmt land? Det vore ju just typiskt.