torsdag 14 oktober 2010

Fram med det bra


Om nån har missat det så är de chilenska gruvarbetarna tillbaka på marknivå igen och säkert mycket nöjda med det. Jag kan inte komma på något att klaga på i den här historien (möjligen bortsett från att olyckan inträffade till att börja med) men det kan Jens Liljestrand. Han har till och med något emot att fler människor följde gruvräddningen 2010 än månlandningen 1969, ett fenomen vars orsak är uppenbar för alla vars historiekunskap sträcker sig längre än till årtusendeskiftet.

Det är tydligen fel att ägna räddningen uppmärksamhet medan människor dör och våldtas och lever i misär. Jag kan komma på flera anledningar till att Liljestrand har fel.

Det här är något av det coolaste som någonsin hänt. Allvar. Det är som en film. Sånt här händer inte i verkligheten. I verkligheten inträffar katastrofer som dödar tusentals människor och möjligen sker något mikro-mirakel som mot alla odds räddar ett av offren och sen fläks ut i varenda tidning. Det som inte händer är att ett land och en värld tar sig i kragen och inleder ett flera veckor långt projekt som avgår med total framgång. Det finns inte.

Det är inget fel på lyckliga slut. Liljestrand kallar vårt behov av lyckliga slut "omättligt" och det har han helt rätt i. Vi lever på den bästa fläcken på planeten och ändå läser vi bara om skit från gryning till skymning. När det nu faktiskt händer något positivt som ges uppmärksamhet, ska vi då inte smälla upp det så stort som möjligt och ge folk chansen att må bra för en gångs skull? Till saken hör också att det hela fick utrymme innan räddningen ens var planerad, så det var inte ens det lyckliga slutet som drog dit journalisterna.

Bra saker händer hela tiden. När man börjar planera en dagstidning finns det massor med goda nyheter i den. Under dygnet trängs de ut, en efter en, av otäckheter som anses ha högre nyhetsvärde. Det är därför vi inbillar oss att världen är mycket sämre än den är. Det är därför vi inte fattar hur bra vi har det. Det är därför vi tror att allt bara blir eländigare. En motvikt mot det är precis vad vi vill ha, behöver, och borde få.

Inga kommentarer: