lördag 18 december 2010

Något dumt


Jag ska inte skriva en massa om självmordsbombaren, den biten sköter pressen, men nu råkade jag läsa något dumt och något smart om honom och om den här bloggen inte är till för att jag ska prata vitt och brett om vad jag vill så har jag missuppfattat något grundläggande.

Vi börjar med det dumma, som förekom i gårdagens Metro. En enastående artikel frågar hur Taimour Abdulwahab rimligen kunde undkomma Säpos listor över misstänkta muslimer, trots att följande varningssignaler fanns:

Han bodde i Luton. Behöver detta kommenteras? Tydligen är Luton ett "drivhus för islamistiska extremister med kopplingar till al-Qaida". Även om vi bortser från att al-Qaida i praktiken inte existerar betyder detta alltså att en adress i Luton i sig är misstänkt. Jag förmodar att det är likadant med Malmö och därmed tycker Metro alltså att jag bör registreras av Säpo.

Han kastades ut ur Islamic Center. Ja, det är han säkert ensam om. De enda som någonsin lämnar religiösa organisationer är de som är två dåliga morgnar från att spränga sig själva i luften mitt under värsta julhandeln, eftersom religiösa brukar vara så toleranta mot medlemmar med avvikande åsikter och trosuppfattningar.

Han har varit i Jordanien, kanske även i Irak och/eller Jemen. I dessa länder finns det träningsläger för terrorister. Alltså måste man vara terrorist för att åka dit. Jag ser inget fel med den logiken.

Han uttryckte extrema åsikter på sin Facebooksida. På min Facebooksida skrev jag för inte så länge sen att jag planerade att köpa ett bältdjur. Det har jag inte gjort.

Han måste ha haft hjälp av minst tre personer. Jag vet inte hur inkompetenta de var alla fyra med tanke på hur dåligt attentatet gick, men det Metro säger här är alltså att om man behövde hjälp att göra något så borde man ha misstänkts innan man gjorde det. Jag antar att det de menar är att han måste ha umgåtts med andra islamister, och vi vet ju hur det är med såna som har sociala band till människor som delar deras religion och politiska ståndpunkter. Terrorister, hela bunten.

Säpo kan omöjligt vinna. Vi vill inte att de ska syssla med åsiktsregistrering och bevakning, men de får fan inte missa en enda potentiell terrorist heller. Om de inte hade koll på en bombmakare har de gjort fel. Om de håller koll på folk som inte visar sig vara bombmakare har de gjort fel. Om de hade koll på en bombmakare men han ändå lyckades spränga en bomb har de gjort fel. Det måste vara rätt bekvämt att sitta på en redaktion och veta att man kan skriva en upprörd artikel oavsett vad som händer.

Mina inlägg blir alltid längre än jag hade tänkt. Fortsättning följer i morgon.

1 kommentar:

Gert-Christian sa...

Då dina inlägg här håller så hög kvalitet. Nästan i klass med utvikningen om Morran, så önskar jag mig att de isatället var längre. I like the good stuff men det du skriver är så jävla bra!
Keep it up.