söndag 19 december 2010

Något smart


Jo, jag hade ju läst något smart också. Till allas förvåning kom det från Aftonbladet, där en ledarkrönika nämner att man inte har lyckats bevisa att terrorister är knäppare än vi andra. Det är förmodligen rätt många som tycker att det är en väldigt obehaglig tanke, men det är en av de saker som vi måste fatta för att kunna bekämpa eländet. Man vill gärna tro att någon som spränger oskyldiga är väsensskild från en själv och lätt att upptäcka när han sitter dold under en svart huva och mumlar om tangodansande sköldpaddor, men så är det inte.

För att citera huvudpersonen i en av mina favoritfilmer: "Psychopaths kill for no reason. I kill for money. It's a job... that didn't sound right." Om man dödar för att grannens hund säger åt en att göra det, eller för att ett liv utan slumpmässiga mord är för tråkigt, eller för att man bara vill ligga med egenhändigt skapade lik, då är man inte riktigt klok. Om man dödar för att man ärligt tror att universums härskare - med makt över liv och död och kapacitet att styra över huruvida man nuppar sjuttiotvå jungfrur i Jannah eller dricker kokande vatten i Jahannam - vill att man ska göra det, då är man visserligen ett sanslöst pucko men inte galen.

Det är fullt rationellt att döda när man har en vettig anledning. Huruvida pengar är en tillräckligt god anledning lämnar jag åt hoppfulla hitmen att avgöra, men vi kan i alla fall vara överens om att en ärlig religiös övertygelse räcker. Jag skulle döda om jag måste och kom fram till att det var rätt, och det skulle varenda en av mina läsare också, förmodligen inklusive dem som sitter och skakar på huvudet nu.

Vi ska därför inte tro att vi kommer åt människor som Taimour Abdulwahab genom att speja efter psykopati. Han är inte ett problem som kan lösas med Zoloft. Problemet var inte att han inte fattade att Sverige är fantastiskt, utan att han inte höll med om det.

Vi kan bara vinna genom att vara så fantastiska vi över huvud taget kan. Visa att vi är bäst och fortsätter vara det även när vi blir skakade och rädda. Kort sagt, visa att vårt system fungerar. För det gör det.

Inga kommentarer: