söndag 12 december 2010

Nu ska vi inte bli korkade


Sverige har alltså fått sig en självmordsbombare. Som tur var lyckades han bara döda sig själv och nu gäller det att se till så att vi inte gör hans jobb åt honom, så som många andra länder har gjort. Vi ska inte göra en USA. Det är mycket viktigt att vi inte blir korkade.

Ingenting har nämligen förändrats. Vi har alltid, precis som alla andra länder i världen, löpt risken att någon fåne skulle hänga på sig hemgjorda bomber och försöka ha ihjäl några slumpmässigt utvalda medlemmar av vårt samhälle. Nu har det hänt. Det kanske händer igen, det kanske inte händer igen, men oavsett vilket ska vi fortsätta precis som vi alltid har gjort.

Vi ska inte inbilla oss att världen är farligare i dag än den var i fredags. Vi ska inte inbilla oss att varenda muslim bygger rörbomber hemma i köket och drömmer om blod och explosioner. Framför allt ska vi inte inbilla oss att vi kan rädda vårt samhälle genom att förstöra det själva.

Inga löjligt överdrivna säkerhetsåtgärder som ändå inte gör någon nytta. Inga förföljelser eller uppblåsta registreringsförfaranden vars enda effekt är att göra människor förbannade. Sverige ska fortsätta vara öppet och fritt. Annars gör vi terroristernas jobb åt dem.

Jag skrev nyligen om att jag älskar Sverige. En del av det jag älskar med det här landet är att vi - faktiskt - tar det mesta med ro. När vi får en könsneutral äktenskapslag märks det knappt medan andra länder skriker och spränger och åberopar sagofigurer. Jag hoppas bara att vi kan ta detta med samma ro, för annars kan vi lika gärna ge rikets nycklar till första bästa kaftanbärande bombkastare.

Behåll perspektivet. Det är en man, som misslyckades. Det finns fler som han, absolut. De har alltid funnits, men hittills har de inte gjort mycket. Fundera på varför, och hur vi kan få det att förbli så.

Inga kommentarer: