måndag 14 februari 2011

Skilj på skaparen och verket


Det har gjorts en ny Åsa-Nisse-film, vilket är en mening som jag ärligt talat aldrig trodde att jag skulle skriva. Men kan man göra Göta Kanal 3 kan man väl återuppliva Åsa-Nisse. Hur som helst har det protesterats mot filmen eftersom Åsa-Nisses upphovsman Stig Cederholm var nazist, och ingen vanlig jag-var-fjorton-år-i-Tyskland-och-därför-med-i-Hitlerjugend-nazist, utan en riktig slogs-frivilligt-för-Hitler-nazist.

Nu är naturligtvis inte nazism något vi vill uppmuntra, men varför det skulle påverka en ny Åsa-Nisse-films vara eller icke vara är för mig oklart. Om Stig Cederholm inkasserade sköna slantar på det eller vinsten gick raka vägen till rabiata hakkorsviftare skulle jag vara om möjligt ännu mindre benägen att köpa en biljett till eländet, men människan har varit död i trettio år. Det börjar vara dags att lägga honom till handlingarna.

Åsa-Nisse själv har mig veterligen aldrig uttryckt några nazistiska åsikter och att döma av pressen runt filmen tar den inte precis ställning för det nationalsocialistiska idealet heller. Att mannen som en gång i tiden hittade på figuren tydligen var en obehaglig individ har väl ingen betydelse för 2011 års film?

HP Lovecraft var en riktigt vidrig rasist vilket framgår i flera av hans historier, men karlen skapade en helt egen genre och var upphovsman till en hel säck med klichéer, vilket måste vara det yttersta tecknet på litterär storhet. Orson Scott Card är en homofob konspirationsteoretiker, men hans böcker blir inte mindre inflytelserika för det. Lovecraft är död och Card lever; spelar det roll?

Hur långt ska vi dra det här? Man behöver inte gå särskilt långt tillbaka i tiden för att snart sagt varenda människa ska visa sig hysa åsikter som vi barn av den digitala eran finner motbjudande. Jag sätter mitt blod och mitt rykte på att Shakespeare hade en syn på kvinnor som den mest ölpimplande byggjobbaren i snickarbyxor skulle hicka till av och vi ska inte ens prata om Aristofanes, men vi sätter fortfarande upp Hamlet och Lysistrate.

Det tycker jag vi ska fortsätta med. Och finns det nu människor som vill spela in, finansiera eller titta på en ny Åsa-Nisse-film så ska det i alla fall inte vara en död mans politiska åsikter som hindrar dem.

Inga kommentarer: