torsdag 3 februari 2011

Porren och vi


Ibland glömmer vi varför vissa lagar finns. Det är till exempel oftast fallet när försäljning av sex kriminaliseras. Såvida motiveringen bakom lagen inte är något abstrakt och fluffigt är tanken att skydda dem som betraktas som offer - de prostituerade själva - och därmed är det kontraproduktivt och idiotiskt att förfölja dem.

Ett aktuellt exempel är fallet med den tecknade barnporren som nyligen fick en fällande dom. Tanken bakom en lag mot barnporr måste, på ett eller annat sätt, vara att skydda barn. Antingen direkt, genom att de ska slippa delta i porrproduktion, eller indirekt, genom att vi hindrar sånt material från att påverka människor till att begå övergrepp.

Vad gäller det första argumentet så faller det ju bort när barnporren i fråga är tecknad eller nedskriven. Det faller även bort när den som döms är den samma som förekommer på bilderna. Om syftet med en barnporrslag är att skydda barn kan barnet självt rimligen aldrig åtalas. Ta ner bilderna, ge henne all hjälp hon vill ha, och förklara varför det hela kan vara en dum idé, men åtala henne inte för att hon begått ett övergrepp mot sig själv.

Vad gäller det andra argumentet så är det en betydligt knepigare fråga. Gör porr att män blir mer benägna att begå våldtäkter eller gör porr att potentiella våldtäktsmän sitter hemma och runkar i stället? Jag tror jag har nämnt det här tidigare i bloggen och då hävdat att det är ett ämne som är svårt att bedriva forskning kring.

Jag borde haft mer tilltro till världen. Naturligtvis fanns det redan nån som knappt gjort annat än bedrivit forskning kring just det. Han heter Milton Diamond och har i studier och artiklar hävdat att ju tillgängligare porr är, desto mindre sexbrott begås. Icke-sexbrottslingar använder sig i högre grad av porr, men våldtäktsmän har oftare som unga blivit bestraffade för att ha tittat på porr. Jag skulle kunna säga något riktigt freudianskt här men väljer att kåta bli.

Diamond har även studerat just länken mellan barnporr och sexuella övergrepp på barn och funnit samma förhållande där. Trots att det låter lite väl tillrättalagt suntförnuftigt för att vara sant så verkar det som om porr faktiskt är ett slags säkerhetsventil. Om så är fallet ska naturligtvis skriven och tecknad barnporr vara så tillgänglig som det bara går.

Samtidigt kan jag inte hävda att porrfrågan är oproblematisk. Det måste vara obehagligt för en kvinna att gå in i en affär och se en tidning skrika ut "Största brösten i världen!", av samma anledning som en afrikan inte skulle vilja se NegerNytt med rubriken "Tjockaste läpparna ever!". Och även om porr aldrig har fått mig att vilja våldta någon så tänker jag inte påstå att det inte har påverkat mig. Det ändrar vad jag tänker på, vad jag svarar på, vad som försiggår i min inre värld, och inte på ett sätt som jag är helt nöjd med.

Jag kan inte avsluta det här inlägget utan att citera min favoritmening från den ovan länkade artikeln: What does correlate highly with sex offense is a strict, repressive religious upbringing. Just när jag inte trodde att vetenskapen kunde göra mig gladare så ger den mig anledning att nöjt klappa mig på magen i en god halvtimme.

6 kommentarer:

Connie sa...

Lite/jättemycket off topic: Är det inte inte obehagligt för en man att gå in och se den där porrtidningen? Jag har som slutat bry mig, det är ju en del av vår vardag, men egentligen är det ju beklämmande för både män och kvinnor att den där tjejen ska behöva visa brösten för att försörja sig. Idag såg jag nån reklam som visade en inzoomad rumpa som skulle sälja billiga flygresor, och för en gång skull tillhörde den en man. Det var säkert meningen att jag skulle tycka att den var lite kul bla bla, men jag blev mest ledsen att den här karln blev nedgraderad till att bara vara en....rumpa. Han förtjänar säkert ett bättre öde tänkte jag. Men jag kanske ska skippa moralsnacket. Han får säkert bra betalt. Och jag borde se bortom en....rumpa.

Peter the great sa...

Jag blir varm på insidan av ordvitsande när det är gjort bra.

Jag tror jag har feber nu.

Thomas sa...

Jag har funderat mycket på hur porr hade sett ut om samhället inte moraliserat så mycket runt sex. En sexskildring i ord eller bild är ju inte rimligen "fel" utan blir det när sex kommodifieras på samma sätt som allt annat. Det är också beklämmande, att porrskådisar som tjänar så 39048394 per scen ses som mer offer än vårdbiträden, telemarketingförsäljare osv andra såna yrken som också folk tar "för att försörja sig".

På ett annat plan har jag alltid haft svårt att separera porr/våldtäkt-argumentationen från typ rollspel/mördare-argumentationen. Och som en ickemördande ickevåldtäktsman som exponerats för både och rikligt har jag svårt att se att jag skulle vara något undantag.

Patrik sa...

Connie: Bra fråga. Jag vet inte varför det inte stör mig. Kanske bara avtrubbning.

Simon sa...

"Jag skulle kunna säga något riktigt freudianskt här men väljer att kåta bli."

Du borde flytta hit till Göteborg och syssla med sånt här på heltid.

Patrik sa...

Hitta nån som betalar mig för att syssla med det så kommer jag.