måndag 25 april 2011

Den yttersta gränsen


I den lilla pärlan till film Interstate 60 redogör Robert Wilson Cody för historikern Frederick Turners teori om orsakerna till det amerikanska lynnet. Hans tanke var att Amerika utgjorde en säkerhetsventil för civilisationen. Rebellerna, de missnöjda, bråkmakarna, de subversiva och de antihierarkiska lämnade det gamla förtryckande Europa, färdades västerut och grundade de tretton kolonierna. När det blev för välordnat och civiliserat flyttade folk västerut och skapade nya samhällen, och de som inte passade in där fortsatte västerut och det var därför alla knäppgökarna hamnade i Kalifornien. Eftersom amerikanerna skapades precis i gränslandet mellan civilisation och vildmark så blev de individualistiska och våldsamma och fick en enorm misstro till överheter, auktoriteter, vetenskap och konst.

Det är en lika bra förklaring som nån annan, antar jag, men jag är mer intresserad av vad det gjorde med resten av världen. Under hela mänsklighetens historia har det funnits någon annan stans att bli av och det var väl därför vi hamnade på Grönland och isolerade stillahavsöar, men precis när Turner höll på att lägga fram sin uppsats så började de ställena ta slut. Visst, det är fortfarande möjligt att ta sig ut i öknen eller upp i de pakistanska bergen eller in i de sydamerikanska djunglerna, men det är ont om ociviliserade fläckar på kartan och de som finns är mycket farligare än den obebyggda amerikanska västern nånsin var. Jag tänker inte låtsas som om civiliserade människor inte dessutom är mycket mesigare i dag än de var förr, men poängen kvarstår.

Mr Cody avfärdar förslagen på nya gränsmarker att söka sig till. The inner frontier of the mind där man experimenterar med droger och alkohol är bara ett nytt sätt att lura sig själv. Den virtuella gränsen i datorernas värld ger han inte mycket för - a frontier with access fees? Och så finns rymden, den yttersta gränsen, men vem kan packa sitt lilla knyte och dra till rymden? Där står han på samma sida som astronomen Freeman Dyson som sa sig vara ointresserad av rymdkolonisering om inte kostnaden per person kunde dras ner till ungefär vad det kostade att korsa Atlanten för att bli amerikan.

I stället har vi alltså en värld där det verkligen inte finns någon plats för pusselbitarna som inte kan eller inte vill passa in. Vi har också - i alla fall här i trakten - ett samhälle som är bra mycket mindre tolerant mot de annorlunda än det vill påskina. Vad hade hänt med Johnny Appleseed i dagens Sverige? Eftersom psykiatrin har demonterats skulle han väl inte spärras in i alla fall, men han skulle nog inte må något vidare. Låt oss inte ens prata om Jesus. Han hade haft en helt annan karriär i dagens Örebro än i dåtidens Jerusalem.

Man kan dra sig ut på internet - the frontier with access fees - vilket kanske förklarar den koncentrerade galenskap som så ofta hittas här, eller så kan man göra en Tom Neale och ta sig en egen ö nånstans, men hur många har egentligen den möjligheten? Själv skulle jag vara död innan jag hann fira nästa födelsedag.

Eller så kan man stanna och förklara sina problem med självdiagnostiserade bokstavssyndrom eller att man helt enkelt är för jävla smart för sitt eget bästa, sitta och bittra över att man inte passar in och vänta på att NASA börjar skicka upp vanligt folk till Mars. Det kommer nog att dröja.

1 kommentar: