fredag 17 februari 2012

Är vi bara för kassa?


Det är fortfarande en spridd uppfattning att män gillar casualsex mer än kvinnor gör, om det nu skulle bero på att vi helt enkelt tycker om sex mer eller att kvinnor föredrar sex med någon de har ett etablerat förhållande med* eller vad det nu kan vara. Vi har alla sett studien där collegestudenter erbjöd sex till slumpmässigt utvalda människor av det motsatta könet (PDF); de flesta männen sa ja och varenda kvinna sa nej. Jag är en hyggligt upplyst 2000-talsman och framför allt skulle jag gärna vilja tro att kvinnor tycker precis lika mycket om sex som män gör; om inte annat så förbättrar det mina chanser att ha ett tillfredsställande sexliv de närmaste femtio åren. Samtidigt kan jag inte förneka att jag tror att det är mycket lättare för min kvinnliga motsvarighet att få ett ligg i kväll än det är för mig.

En vanlig förklaring till det och till ovan nämnda studies resultat är att det inte handlar om kvinnlig sexlust utan om kvinnlig rädsla. I så fall är den berättigad - män är större och våldsammare - men inte oöverkomlig eftersom one-night-stands händer. Men ny forskning säger sig visa att det kan vara något helt annat. Det är inte att kvinnor är rädda, det är att män är värdelösa i sängen. Vid förstagångsheterosex mellan nya partners får kvinnan orgasm bara 35% så ofta som mannen. När studien gjordes på bisexuella kvinnor visade det sig att de var mycket piggare på casualsex med en annan kvinna än med en man.

Det sista kan man visserligen också förklara med rädslehypotesen - män är fortfarande större och våldsammare - men om vi lämnar den så har jag andra frågor att ställa. Visst köper jag att en slumpad kvinna kommer att ha bättre koll än en slumpad man på vad kvinnor i allmänhet gillar, men även med min korta lista över erotiska erövringar har jag märkt att det är enorm skillnad mellan olika kvinnor - betydligt större än mellan män, skulle jag vilja hävda, visserligen utan att ha haft sex med en man. Handlar inte skicklighet i sängen mer om att anpassa sig till sin partner och vad hen tycker om än om att i förväg memorera mönster?

Det kan vara männen som aktivt letar casualsex. En numera pensionerad nattklubbscasanova (som jag hoppas inte tar illa upp av detta; jag vet ingenting om hans skills) sa till mig att han kunde göra det han gjorde eftersom han i grunden inte brydde sig och när han träffade någon han brydde sig om kunde och ville han inte göra det längre. Pickup artists lär inte bry sig om kvinnlig orgasm som något annat än manlig egoboost och en berusad småtimmesuppraggare kan knappast vara nyckeln till det ultimata sexet.

Slutligen: studien sätter likhetstecken mellan orgasm och tillfredsställande sex; större chans till orgasm innebär större chans till casualsex. Så de kvinnor som säger att orgasm är mindre viktigt än närhet och njutning och att det är skönt ändå, de försöker verkligen bara skona mannens känslor? Eller räknar kvinnor med att slumpade nya sexpartners ska vara så satans usla att de inte kommer att ha det skönt alls?

*Det går för övrigt inte ihop. Är det inte också en stabil kliché att kvinnor slutar ha sex när de gifter sig, att så fort en kvinna känner sig säker på sin sexpartner tröttnar hon?

5 kommentarer:

Klara sa...

Vilken intressant studie! Egentligen kan jag inte tala annat än för mig och de mina, de flesta tjejer jag känner är så himla osäkra på om de är attraktiva. Och tänker att om de ligger med en kille som är kär så tänder han liksom automatiskt på henne medan det tillfälliga ligget kan bli avtänd när väl kläderna kommit av. Det är ju alltid en risk men ganska otroligt. Nu vet jag inte hur de i studien erbjöds sex men jag skulle nog också säga nej även om jag ville i en sån situation.

Patrik sa...

Men har det någonsin hänt någon? Har en kille nånsin sett sitt engångsligg naket och sagt "fuck this, jag drar"?

Klara sa...

Nevah evah! Eller, inte vad jag vet. Kanske har hänt nåt men det kanske man inte berättar heller.

Patrik sa...

Jag har skrivit om detta innan och undrar fortfarande: varför är kvinnor så jävla nojiga över sitt utseende?

Klara sa...

D'know. Det är väl för att man (jag) ofta ser en tjej som är snyggare än en själv. Eller det låter ju som att jag tycker att jag är ful och det tycker jag verkligen inte. Är det inte sånt man lär sig, att man ska förbättra sitt utseende som tjej och kolla in konkurrensen eller nåt knäppt. Utseendet ligger väldigt nära självförtroendet hos en del tjejer. I vilket fall är det sånt jag blivit bättre på som äldre och jag hoppas andra också gör det.