torsdag 16 februari 2012

Ibland har aporna rätt


Ni har väl alla sett historien om aporna, stegen, bananerna och kallduschen som gjort några rundor på de där sociala medierna som kidsen verkar gilla nu för tiden. Det låter som ett intressant experiment även om det med största sannolikhet aldrig utförts och troligen inte skulle få det resultatet - men det vore spännande att se.

Jag antar att runtskickarna försöker göra poängen att man inte bara ska acceptera traditioner och göra så som man alltid gjort utan att ifrågasätta varför, och det är ju en bra poäng även om det kan vara att sparka in öppna dörrar. I så fall har de dock valt ett horribelt exempel. Om vi kan få ut nånting av historien med aporna så är det att traditioner och tabun finns av en anledning även om vi inte kan se den. Jag tror inte att det är budskapet man försöker sprida.

De första aporna hade en fullt rationell anledning att spöa upp stegklättrande apor. De senare aporna räknar med att de första aporna hade det, och om de hade det så är det klart vettigt att fortsätta med det. När det bara är apor som aldrig känt en kalldusch så skulle de kunna bestämma sig för att bryta mot tabut och klättra uppför stegen... och genast upptäcka varför tabut fanns till att börja med. Och därför spöa upp framtida stegklättrare. Varje försök att knäcka traditionen skulle resultera i att den stärktes.

Dessutom faller analogin med människor på att människor kan prata. I apornas situation hade ett gäng människor i stället pratat med varandra och varje ny generation hade vetat varför man inte skulle klättra uppför stegen. Sen hade de ju tvivlat och testat själva så fort de andra trista typerna hade ryggen till, men det är såna vi är bara.

En variant på historien hävdar att apornas beteende fortsatte även när duschen tagits bort, vilket är ganska självklart. Det skulle inte heller hända med människor, för vi skulle förstå vad duschen var för något och så fort den togs bort tänka "yay, gratis bananer".

Så aphistorien fungerar inte eftersom vi inte är apor, men mest för att den predikar motsatsen till den förmodat avsedda sensmoralen. Och så har den aldrig hänt ändå. Men, för fan, A for effort.

Inga kommentarer: