torsdag 17 maj 2012

Krossa inte Israel


I söndags åkte jag spårvagn förbi en parad som skanderade "leve Palestina" och "krossa Israel", och jag tänkte att jag är med er halvvägs. Det där är en situation som saknar lösning och kommer att fortsätta sakna lösning tills folk slutar bry sig så förbannat mycket om vilka deras förfäder var.

Israel gör mycket djävulskap i regionen och jag tror att det hade varit bättre om landet aldrig hade skapats. Om man nu skulle ge judarna ett eget land efter andra världskrigets illdåd kunde man väl gjort det mitt smack i Tyskland i stället för att hacka ut en bit jord i ett oskyldigt område som dessutom redan bestod av judarnas arvsfiender? Visst, jag vet att det inte är fullt så enkelt och att sionistiska bosättare fanns på plats långt före 1948, men det känns som en plan vars möjliga långsiktiga dåliga följder borde ha varit fullt uppenbara.

Problemet är att sextio år har gått. I dag bor i Israel människor vars far- och morföräldrar föddes där. Ska vi säga åt dem att det här är inte ert land längre, för andra som bor här kan visa längre släktlinjer bakåt? Då börjar vi tjafsa om huruvida dagens palestinier är ättlingar till filistéerna och hur trovärdigt Gamla Testamentet egentligen är. Det är frågor vi inte kommer att lösa utan tidsmaskin.

Dessutom är det helt irrelevant. Det som spelar roll är människorna som bor där nu, inte människorna som kanske eller kanske inte bodde där för femtio eller hundra eller tvåtusen eller tretusen år sedan. Men om man är tredje generationens israel kan man inte i någon rimlig värld ombes dra åt helvete för nu ska vi lägga ner det här landet.

Så "krossa Israel" är ingen rimlig lösning och att hojta det slagordet för oss inte en mikrosekund närmare fred i Mellanöstern. Men "krossa Palestina" är en lika dålig lösning. Förr eller senare måste de här människorna inse att det inte spelar någon roll vilket blod som rinner i ådrorna eller vilken religion man har. Annars kommer de att fortsätta spränga varandra i bitar tills någon med större bomber tröttnar på alltihop och förvandlar hela Mellanöstern till en parkeringsplats.

Inga kommentarer: