onsdag 20 juni 2012

När Jorden stannar


Häromdagen satt jag på ett flygplan och läste Stephen Hawkings och Leonard Mlodinows The Grand Design, som för övrigt rekommenderas till alla som har minsta intresse för vetenskap men aldrig hade tid att doktorera i teoretisk partikelfysik. Den fick mig att fundera lite i praktiska vetenskapliga termer kring det här med flygplan, jordklot och tröghet.

Om Jorden plötsligt slutade rotera skulle jag fara rätt in i mitt vardagsrums östra vägg och förvandlas till pastasås. Tja, egentligen skulle väl hela mitt hus rasa sönder i östlig riktning, men poängen är att jag skulle fortsätta åt öst i helt ohanterlig hastighet och möta ett oblitt öde. Är vi överens?

Bra. Tänk dig nu att två flygplan lyfter från samma punkt på ekvatorn. Det ena flyger rakt österut, det andra rakt västerut. Jordens rotationshastighet vid ekvatorn är strax över 1650 km/tim. Planet som flyger västerut behöver inte bränna på med 1650 km/tim mer än planet som flyger österut för att de ska ha samma hastighet relativt marken utan de hänger med Jordens rotation även när de inte rör vid marken. Är vi överens?

Bra. Så vad händer med planen när Jorden plötsligt slutar rotera? Hur upplever piloten och passagerarna händelsen? Den kataklysm som får mitt hus att bli till damm och mig till att bli sextio liter kladd, vad gör den med de två planen och deras invånare? Planen påverkas av Jordens rotation så de måste rimligen påverkas av att den upphör, men på vad sätt? Jag fattar att mitt hus går i bitar när grunden vill stanna men ovanvåningen fortsätta österut, men samma sak händer ju inte med de här planen. Om vi bortser från eventuella bieffekter med blåst och virvelvindar och trams, vad händer?

Det är sånt jag sitter och grubblar över när jag flyger.

4 kommentarer:

Björn sa...

Ska fråga min kusin detta. Han är doktorand i teoretisk partikelfysik med en gnutta kvantteori inbakat.

Maria sa...

Slutar atmosfären också rotera helt tvärt eller utgår vi från att den beter sig som den i verkligheten skulle om man stannade den fasta jorden tvärt?

Patrik sa...

Jag kan tänka mig ett svar per luftscenario,

Maria sa...

Återkommer. Ska läsa boken.