fredag 16 april 2010

Framtidens ekonomi


Jag var på väg ut med soporna när en pojke i mellanstadieåldern (antar jag) dök upp för att erbjuda mig chansen att införhandla en majblomma. Jag tyckte det var hyggligt djärvt av honom att antasta en främling mitt i vardagsbestyren på det viset och hade gärna köpt en av honom, men då summan av de kontanter jag bar på mig vid tillfället uppgick till cirka elva och femtio fick jag i stället tacka nej.

Det slog mig att en affärsidé som bygger på att fråga främlingar på stan om kontanter måste lida ganska ordentligt av betalkortens nutida popularitet. Jag menar, vem går omkring med kontanter på sig nu för tiden? De där elva och femtio hade jag bara för att jag behöver en tia för att ta en kundvagn när jag shoppar och för att jag hade lite växel över från nån gång när jag specifikt tog ut pengar för att jag skulle göra något som krävde kontanter, troligen en tur med kollektivtrafiken.

Det måste väl finnas ganska många människor som fortfarande rutinmässigt bär omkring på kontanter, för annars skulle en hel rad tydligen blomstrande industrier gå om intet. Det finns fortfarande tiggare, Alumaförsäljare och liknande hundraprocentigt kontantberoende företag, liksom en och annan affär som inte tar kort. Affärerna lär väl ge sig förr eller senare och låta folk betala med plast, men för resten ser det risigt ut.

Kontanter är nämligen dömda. De existerar endast för att banker och stater tar på sig en massa besvär och kostnader för att låta dem fortsätta existera, och när de institutioner som upprätthåller en situation också är de institutioner som hatar den mest så kan det bara gå åt ett håll. De som vill att kontanter ska finnas har inget inflytande över huruvida de fortsätter finnas. Det skulle förvåna mig väldigt mycket om jag inte får leva för att se kontanter bli om inte helt avskaffade så i alla fall ett högst marginaliserat koncept, endast älskat av enstaka underliga typer.

Jag är inte först med att säga det ovanstående, och jag är förmodligen inte först med att säga det följande heller, men jag har inte hört någon annan prata om det. När kontanterna är borta och vi (förmodar jag) ännu inte har reformerat det ekonomiska systemet till den grad att alla socioekonomiska skillnader förpassats till glömd historia, hur ska det då gå för människorna i samhällets marginal? Kan du egentligen föreställa dig ett system där en slumpad tiggare kan ta emot betalning via kort, direktöverföring eller, jag vet inte, nån high-tech-lösning inopererad i tinningen? Ska de gå omkring med bärbara kortterminaler eller en lapp med sitt kontonummer på?

Det här är inte ett försök att klaga på utvecklingen genom att påpeka uteliggarnas problem. Jag tycker hur som helst vi borde kunna lösa dem på bättre sätt än att ha folk till att stå och tjata på främlingar om pengar. Jag tycker bara också att det är intressant att tänka på. Tiggare och trottoarnasare har funnits sen en god stund innan det fanns pengar, och nu befinner vi oss i början av en förändring som på allvar kan göra dem obsoleta. Det är så stora förändringar besynnerligt ofta sker: medan vi är upptagna med något annat. Det är inte meningen att omöjliggöra tiggeri - det har vi förgäves försökt göra på tusen olika sätt genom tusentals år - men det kommer kanske att hända som bieffekt.

Jag hoppas bara att det sitter någon socialekonom nånstans med ett anteckningsblock. Vad kommer de här människorna att göra när en dörr stängs för dem, visserligen inte en dörr de var särskilt förtjusta i, men ändock en dörr?

12 kommentarer:

Mattias sa...

Intressant är också vad detta kommer innebära för den organiserade brottsligheten.

Mattias sa...

...och för kaffe- och godisautomater. Mitt liv i Jonsered hade vart en fröjd om vår automat och den lokala affären tog kort. Nu är det ett konstant tjat om småslantar till kaffe och ska man till affären får man slå ihop sina inköp för att komma över de 50 pix som krävs för att man ska få handla på kort.

Patrik sa...

Brottsvärldens reaktion är definitivt en intressant aspekt. Jag tror nog de hankar sig fram. Utan att gå in på hur jag vet detta så kan jag berätta att det finns svenska prostituerade som tar kort. Då ska nog knarklangarna också komma på nåt sätt att hålla sitt levebröd igång.

Simon sa...

Du är många tusen år efter.

"Also it causes all, both small and great, both rich and poor, both free and slave, to be marked on the right hand or on the forehead, so that no one can buy or sell unless he has the mark, that is, the name of the beast or the number of its name."
-– Rev. 13:16-17

Patrik sa...

Det gamla tjatet igen alltså. Och varför engelska?

Simon sa...

Vilken tråkig reaktion. Får erkänna att jag mest ville se om du var en sådan aggro-ateist som det sägs, då jag inte riktigt fått det intrycket av det du skrivit.
Engelska för att min bibel råkar vara på engelska.

Patrik sa...

Jag är bara rätt trött på att höra om den versen från varenda religiös konspirationsteoretiker.

Aggroateist är nog precis vad jag är. Av nyfikenhet: vem är det som säger det, och vad har jag skrivit som gav dig ett annat intryck? Jag har trots allt tillbringat flera inlägg med att kalla religion för allt jävelskap jag kan komma på.

Unknown sa...

Om det fanns tiggare innan det fanns pengar, kommer de inte att finnas efter pengarna också? Man tigga efter mat, eller pant, eller pantkvitton, eller allt möjligt som har realiserbart värde.

En konsekvens av det kontantlösa samhället jag kan tänka mig dock är att en viss typ av konsumtion går ner: Jag arbetar på ett internetcafé och ser dagligen kunder kolla hur mycket växel de har och köper smågodis eller boosters eller vadsomhelst för de pengarna. Växel har en tendens att kännas som pengar som blir "över" och används i första bästa automat eller tiggarskål eller frälsisbössa.

Om tiggarna kommer att ha det svårt, hur i hela fridens namn ska frälsis lyckas öppna pärleporten?

Patrik sa...

Samhället har ändrats en del sen det inte fanns pengar. Då kunde man tigga till sig ett kaninlår eller nåt när jägarna var på väg hem. Att tigga mat i en kontantlös modern värld bygger på att den betiggde kan tänka sig att köpa mat åt en, vilket är en mycket större tröskel än att släppa ifrån sig lite växel.

Maria sa...

Jag fattar inte vad bibelcitatet har nåt med nåt att göra.

Patrik sa...

Ett förslag för hur en kontantfri värld ska fungera är att folk ska ha ett chip eller dylikt inopererat i handen, som håller koll på köp och försäljningar. Något liknande lär väl komma nån gång i framtiden, men inte i min livstid.

Hur som helst brukar desperata teister då dra upp den ovan citerade versen från Uppenbarelseboken (bästa trippen i Bibeln), där stoner-Johannes i sin vision ser en värld där Vilddjuret/Antikrist tagit över och bland annat sett till att man måste ha ett märke på handen eller pannan för att få lov att köpa eller sälja. Ergo: undergången är nära.

Maria sa...

Jaja, jo, men det visste jag.