söndag 22 augusti 2010

Vi är alla munkar


Min bror (jag har, som eventuellt kan ha framkommit tidigare, två) frågade mig häromdagen om inte det här med att vara buddhistmunk var en lyx att unna sig. Livsstilen bygger ju på att andra människor arbetar och antingen direkt eller indirekt producerar mat som de kan ge till munken. Jag svarade att den buddhistiska världsbilden byggde på detta; man ska göra den uppgift man har att göra här i livet, och munkens uppgift är att knalla runt och få mat av andra.

Senare insåg jag att det var en mycket intressantare fråga än jag först trodde. Det är nämligen så att munken anses utföra en viktig tjänst genom att vara munk. De som ger allmosor till en buddhistmunk bättrar på sin karma och ökar därför chanserna att födas högre upp i hierarkin i nästa liv, och en vacker dag kan de själva bli munkar och sen ingå i nirvana. Om man köper buddhismen - vilket man naturligtvis inte ska eftersom det är påhitt, men häng med ändå - så är det verkligen inget konstigt med att det finns en yrkesgrupp vars syfte är att ta emot mat från andra.

Man kan tycka att munkarna helt enkelt har hittat världens bästa scam. De lever på att tigga, och det är de som ger dem något som ska vara tacksamma. Låter som en briljant idé; killen som kom på den måste ha klappat sig på ryggen resten av livet.

Men så började jag tänka, för det är min hobby. Brodern i fråga arbetar med internetpoker. Det är ett väldigt bra exempel på något som bara kan existera när matproduktionen har nått en löjligt avancerad nivå. Själv jobbar jag med internetbank, som väl inte är fullt lika mycket av en samhällelig lyxartikel men väldigt nära. Vi är i praktiken buddhistmunkar. Vi utför en icke essentiell tjänst, någon annan producerar mat och ger den till oss. Ingen av oss skulle kunna existera i en värld utan massiva högteknologiska lantbruk och extremt effektiva transportkedjor.

Buddhistmunkarna är till och med mindre high-maintenance än vi. De har funnits länge. De knallade runt i sina käcka saronger redan när den förkrossande majoriteten av befolkningen var direkt inblandad i matproduktionen. Bror min hade aldrig kunnat sitta och sälja tjänster till nätpokerspelare när det bara fanns bönder i världen. Tusentals och åter tusentals klipska människor har levt på att andra fixat mat åt dem för att vi i dag ska ha det som krävs för att man över huvud taget ska kunna spela nätpoker. Sen har vi nästa lager, som lyckas leva på att andra gör något så dramatiskt icke-essentiellt och avancerat. Mänskligheten är helt amazing, men nu var det inte det som var min poäng just i dag.

Min poäng är nog att jag är att jämställa med en buddhistmunk. Det hade jag aldrig trott.

2 kommentarer:

Hal sa...

Är inte din poäng egentligen att du genom att jämnställa dig själv med munken du även jämställer dig med alla andra?

Trots humoristiska insinuationer att du inte är jämställd med resten av mänskligheten så misstänker jag att du ändå är rätt tillfreds med detta.

Sen kan man ju hålla med om att vi som ras nog är rätt amazing. Trots att det inte var din poäng, för den här gången.

Plattityder och ordbajsande. Så går det när man tvingar mig att kommentera seriösa inlägg.

Patrik sa...

Oavsett om du menar att jag egentligen är jämställd med resten av mänskligheten och tillfreds med det, eller om du menar att jag är tillfreds med att inte vara jämställd med resten av mänskligheten, så har jag aldrig menat att det var i min roll i produktionen som jag inte var jämställd med resten av mänskligheten.

Rätt lång mening, det där. Tror jag ska klappa mig nöjt på magen.