söndag 20 februari 2011

I huvudet på en kredofil


Jag fortsätter läsa Demon-Haunted World (för inte så länge sen hade jag klämt den boken på en dag eller två och nu tar det veckor; vad har hänt?) och Carl Sagan har nu kommit fram till att jämföra dagens historier om människor som blir bortförda av rymdvarelser med gårdagens tro på demoner. Han rör vid ett ämne som jag själv funderat över.

Människor som tror på trendiga dumheter framhåller gärna att det är så många som tror på det och/eller att människor trott på det så länge att det bara måste ligga något i det. Samtidigt missar de att människor överallt och i alla tider trott på rena falsarier som snart sagt varenda en av oss i dag avfärdar och kanske rentav skrattar åt.

Hustomten. Bortbytingar. Häxeri. Älvor. Succubi och incubi. Eftersom allt finns kvar så finns det en och annan stolle kvar som hävdar att de här sakerna är på riktigt men de befinner sig i den statistiska marginalen. En gång i tiden var deras tro vida spridd och naturligtvis måste det för dem ha verkat helt omöjligt att hustomten inte skulle finnas; så många trodde ju på honom.

Ändå tror dagens UFO-entusiaster och feng shui-månglare inte på hustomten. Om man påpekar att den folkloristiska basen för hustomten är större än den för flygande tefat (en term som för övrigt bygger på ett missförstått citat från en pilot) skruvar de på sig, för alla de där människorna måste ju ha haft fel för sig. Eftersom hustomten, ja, helt enkelt inte finns.

UFO:n och kinesisk möbelmagi, däremot, där betyder anhängarnas blotta antal att det finns en sanning som förtrycks av staten/västerlänningar/slipsnissar/profitörer. Just på deras egna favoritområden kan inte så många människor ha tagit fel. De gör aldrig kopplingen till forna tiders vanföreställningar och om den demonstreras skakar de av sig dissonansen.

Det är ändå inte den mest avancerade mentala kullerbyttan de gör. Mer imponerande är att de lyckas strunta i att hur man än räknar så är det färre människor som tror på t.ex. feng shui än som inte gör det. Varför betyder alla de andra människornas tro ingenting? Om nu så många människor tror att feng shui inte fungerar, betyder det då inte - med deras egen logik - att feng shui faktiskt inte fungerar?

De ger bara värde till den tro som är positiv, den som tror på något. Det är en omvändning av den klassiska bevisbördan, där det är den som kommer med ett påstående som måste backa upp det. Icke-existens är grundantagandet och vill man utmana det ska man ha på fötterna. Jag tror bara på skedar för att jag under mitt liv har försetts med en saftig mängd bevis på att skedar existerar. Jag tror inte på gundisser, och jag tror inte på feng shui heller.

3 kommentarer:

mberzell sa...

Meh. Feng shui. Hur kan du INTE tro på det? Jag menar att det är uppenbart att våra liv styrs av hur vindar och drakar kan navigera bland våra möbler... eller?

Maria sa...

Vad var det för citat ang. tefaten?

Patrik sa...

Piloten Kenneth Arnold såg 1947 flera UFO:n och använde ordet saucer när han beskrev hur de rörde sig: "When I described how they flew, I said that they flew like they take a saucer and throw it across the water". Tidningarna felciterade honom och hävdade att föremålen han sett var formade som tefat.

Och efter det dök det plötsligt upp en massa rapporter om tefatsformade rymdskepp. Märklig slump.