onsdag 4 maj 2011

Ding dong he's dead


Osama bin Laden ska slutligen ha strukit med häromdagen, vilket jag fick veta från BBC medan jag åt frukost i en hotellmatsal. Ju mer jag fick veta desto fler frågor hade jag och även om en del av dem faktiskt har besvarats sen dess så är det några som finns kvar.

Var det till att börja med bara jag som inte tyckte att nyheten var "bin Laden är död" utan snarare "bin Laden levde fortfarande"? I den mån jag alls funderat på saken trodde jag att han hade kilat vidare i en anonym grottsprängning för sisådär nio-tio år sen. Vi har knappt hört av honom och inte på något sätt som bevisade att han fortfarande gick omkring och hatade Amerika. Var World Trade Center-attacken verkligen så cool i hans kretsar att han sen kan hibernera i ett decennium och fortfarande anses såsom alfahanne? Tydligen.

Sen har vi det här med kroppen och begravningen till havs (som BBC hävdade var en islamisk tradition, varför nu en religion grundad i öknen skulle pyssla med havsbegravning; det visade sig att de hade missuppfattat och att det var den snabba begravningen som var traditionen). Om jag vore USA och hade jagat den här killen i lejonparten av tjugo år, då skulle jag se till att visa filmer och foton och precis all dokumentation jag kunde lägga imperialistvantarna på. Jag skulle direktsända begravningen.

I stället fick vi knappt veta vad som hänt förrän kroppen låg i vattnet. De måste ha fattat att oavsett vad de gjorde skulle konspirationsteorierna fortplanta sig som herpes på en bastuklubb, så varför ge minsta gnutta till knäppskallarna? Särskilt efter allt tramset med Obamas födelseattest.

Mycket riktigt sprider sig konspirationsteorierna också. Redan samma dag såg jag ett budskap klottrat på en tegelvägg som bjöd oss att placera oss på skalan skeptisk-hjärntvättad angående bin Ladens död. Hur festligt det än är att "skeptisk" och "öppensinnig" alltid betyder "håller med mig" och "hjärntvättad" alltid betyder "tror inte att alla ljuger utom jag" så kan det inte vara ett resultat man är ute efter.

Särskilt som filmer tydligen finns. Vi har sett bilderna där Obama och diverse högdjur satt och såg uppdraget i direktsändning och även om det inte var det de gjorde så fanns det nån som gjorde det och gav Obamas killar kommentarer. Bortsett från att - och jag vet hur kallsinnig jag låter - det inte kan finnas mycket coolare än att sitta och se en faktisk kommandooperation live så betyder det dessutom att Navy SEALs knallar omkring med axelkameror i Aliens-stil. Vilket är ännu coolare.

Det ska hur som helst bli spännande att se vad som händer de närmaste veckorna. Förr eller senare måste de släppa bilder och filmer, i alla fall nåt, och frågan är bara om de kommer att vänta så länge att den åtrådda effekten helt uteblir.

1 kommentar:

Maria sa...

Har du läst om specialhunden med titantänder då? way cool om det är sant.