måndag 8 mars 2010

Det förflutna var skit


Det är inne - och har så varit ett bra tag - att glorifiera det förflutna. Inte socialnostalgiskt, tack och lov, men väl på ett sätt som ringaktar nutiden och våra framsteg. Det ska vara naturligt och organiskt och stenåldersdieter, tillsatsfritt och frånkopplat och naturligt, och så naturligt och naturligt också. Bortsett från att "naturligt" är ett av de mer meningslösa orden i språket (jag har hittills aldrig sett något onaturligt) så visar det på en otäck okunskap om var vi är och varför vi kom hit.

Det finns en anledning till, för att parafrasera Pratchett-Gaiman, att hela mänsklighetens historia har varit en enda lång strävan att komma så långt bort från naturen som möjligt. Det finns en anledning till att vi gjort allt vi har kunnat för att förändra grödor och avla monstruösa boskapsdjur och i största allmänhet göra världen annorlunda.

Den anledningen är att det förflutna var skit. Riktigt mycket. Det är viktigt att komma ihåg det när koftbärare hackar på genmodifiering (oftast utan att veta varför) och tillsatser och sånt de betraktar som fusk. Människor hankade sig fram i världen i tusentals år och gjorde sitt bästa för att anpassa den efter sina behov. Först de senaste århundradena har vi verkligen kommit någonstans, vilket i sin tur har orsakat all lyx du ser runt omkring dig just nu.

Bildskärmen du läser detta på, till exempel. Den existerar för att någon annan kan producera såna sjuka mängder mat alldeles ensam att han inte bara föder sig själv och sin familj utan killen som designade bildskärmen, killen som byggde den, och dig. För att inte tala om alla andra som behövdes för att mina briljanta ord skulle nå ditt förväntansfulla sinne - programmerare och försäljare och jag vet inte hälften av dem.

Av någon anledning finns det en hyggligt stor och väldigt högljudd klass människor som inte är förtjusta i detta utan tydligen föredrar att vi alla odlar tomater för hemmabruk. Personligen är jag glad att tomatodlandets ädla konst utvecklats från "plocka små torra tomater" till "producera stora goda saftiga tomater" så att jag kan gå och handla tomater precis när jag vill i stället för att tillbringa oändliga arbetstimmar med att eventuellt utvinna några stackars småtomater ur balkonglådan.

Det här gäller inte bara mat. Vi har kommit otroligt, nästan bisarrt långt... och motståndarna till det tjatar så högt om saken att det finns en allmänt spridd uppfattning om att det där med framsteg inte är något vidare. Nej, vi har tappat kontakten med naturen och vi vill inte ha det som vi har använt tusentals år till att skaffa oss.

Jag tycker det är dags att visa framstegen lite respekt i stället. Vi lever liv som människor för bara hundra år sen hade betraktat som direkt paradisiska, och det blir bara bättre. Det beror på teknik och forskning och vetenskap och viljan att forma världen. Det är saker vi borde premiera och beundra, inte se ner på för att vi själva hellre står upp till knäna i hästskit.

5 kommentarer:

Ludde sa...

Jag håller verkligen med!Ett exempel som jag personligen tycker är fascinerande är att dörrar nuförtiden till affärer, tåg och bussar öppnas automatiskt. När jag var i tioårsålderish så tyckte jag det var det mest utmärkande för framtiden och med bakgrund av detta så är ju framtiden redan här!

Maria sa...

Och man kan ha en massamassa musik i en litenliten manick, vilket är det mest fabulötastiska med denna våt nuframtid! No more blandband. Rockar så himla fett.

Mendu! Hudkrämer är bullshit, rapsolja är tha-shit.

Maria sa...

Och man kan ha en massamassa musik i en litenliten manick, vilket är det mest fabulötastiska med denna våt nuframtid! No more blandband. Rockar så himla fett.

Mendu! Hudkrämer är bullshit, rapsolja är tha-shit.

Maria sa...

Say it twice for the guys...

Maria sa...

Fan, felstavning... x2...