måndag 26 oktober 2009

Religion 4: Onda handlingar


Vi har nu kommit till den fjärde anledningen till att religion är något dåligt, och den här är den stora:

Religion orsakar onda handlingar som annars inte hade blivit utförda.

Den andra halvan av den meningen är viktig eftersom den bemöter standardargumentet när man tar upp religionens historia av grymheter och ondska: "De som begår onda handlingar i religionens namn använder den bara som ursäkt, de hade gjort det ändå." Det finns två väldigt stora problem med det argumentet.

Det första och minsta är att när goda handlingar begås i religionens namn, välgörenhet eller vad som helst, då är de religiösa alltid snabba att ge religonen all heder för detta. Varenda kyrka som samlar pengar till fattiga, varenda troende som hjälper sin granne, jadå, det är Gud alltihop, men när kyrkor och troende lägger energi på att göra världen sämre, då är det deras inneboende ondska och Gud är totalt oskyldig.

Det andra och största är att argumentet såvitt jag kan se grundar sig på det mycket märkliga antagandet att en människas personlighet och handlingar är färdigkodade och genetiskt förutspådda vid födseln, så att uppfostran och uppväxtmiljö inte spelar någon som helst roll. Hur kan man annars påstå att religion omöjligt kan inspirera och orsaka onda handlingar? Om man uppfostrar ett barn inom den mordgalna Habuzu-kulten, är det då verkligen så att Habuzu inte har något att göra med att barnet blir mördare?

Ändå är det detta som hävdas när religionen framhålls som en ursäkt för onda handlingar. Även om islam aldrig existerat hade alltså en lärarinna i Sudan gripits och riskerat lynchning för att hon gav klassens teddybjörn namnet Muhammed. Samtliga inblandade föddes med stavelser-i-en-viss-ordning-när-det-gäller-teddybjörnar-fobi och det är bara en slump att de är muslimer och Muhammed är namnet på deras profet. Alternativt gick de omkring och letade efter en anledning att hota en lärarinna med lynchning och det här fick duga.

Det är givetvis helt tokigt. Sanningen är att de växte upp med lögner och nu kan de inte hantera att ett visst namn används om ett gosedjur, till den milda grad att de faktiskt ville döda den som hade döpt gosedjuret i fråga.

Ett annat vanligt argument är "Stalin!", ofta uttryckt exakt så. Det innebär alltså att någon som inte är religiös, eller i alla fall inte öppet teokratisk, också kan begå onda handlingar. Medan religionen dagligen får sina offer att begå onda, korkade, grymma handlingar ser det ganska desperat ut när någon försöker framhålla att det faktiskt är mindre än 100% av världens ondska som orsakas av religion. Där håller jag med: det är mindre än 100. Men det är inte noll.

1 kommentar:

Maria sa...

Hur gnällig kan man vara utan att gnälla ihjäl sig? Orka bry sig om en nalle. Kungen hade tur som inte faktiskt lynchades över the labrador formerly known as Ali.