tisdag 27 oktober 2009

Den av Vägverket godkända livsåskådningen


Jag håller på att ta körkort och tog därför i fredags en tretimmarskurs som kallas Riskettan. För er som inte har körkort eller tog det för mer än ett halvår sen så är det ett nytt obligatoriskt påfund vars poäng är att förklara att man inte ska köra bil när man är sömnig, hög eller full. Det är väl ett hedervärt syfte men jag väntade mig inga större nyheter när jag gick dit. Jag vet redan att man bör undvika bilkörning i minst tjugofyra timmar efter senaste sprutan heroin.

Efter att läraren noggrant förklarat att kursens innehåll dikteras av Vägverket och att det sker stickprov och liknande kontroller för att se till att man inte avviker från läroplanen - och att allt vi hör därmed kommer från svenska staten - började mästerskapen i ögonbrynshöjning.

Vi blev bland annat serverade sanningen att män (genetiskt? Ingen aning) är bättre än kvinnor på att manövrera bilen, men att vi också kör aggressivt och fort samt överskattar vår förmåga. Jag letade stilla efter ett "i allmänhet" eller "tendensen är" eller "i genomsnitt" elller rentav "statistiskt klarlagt" men de klausulerna lyste med sin frånvaro. Under tiden betraktade jag mig själv, som är försedd med penis men ändå inte kan manövrera en död ål genom en tom lada och kör så defensivt att det ibland inte märks att jag kör alls.

Detta var dock varken så märkligt eller så stötande som när det visade sig att Vägverket bestämt sig för att diktera de närvarandes moralfilosofi. Vi fick se en bild på en cyklist på en bergsrygg bredvid ett kilometerhögt stup och fick frågan om han påverkade någon annan med det han gjorde. Det korrekta svaret var givetvis 'ja'. Om han kör av och dör så blir ju hans familj ledsen. Det är alltså moraliskt fel att delta i extremsporter eller över huvud taget utsätta sig för risker.

Det vore konstigt nog, särskilt som samtliga närvarande torde vara överens att en människas död i generella termer är något dåligt och därför ska undvikas. Man behöver bara gå djupare om någon skulle säga emot, vilket inte kommer att hända där.

Jag hade ingen aning om vad som komma skulle. Nu började läraren prata om hur någon som dör hade kunnat vara en god produktiv medborgare i många år, hur mycket en invalids sjukvård kostar och vad dennes vårdare annars hade kunnat göra med sina liv för att hjälpa till att föra Staten Sverige till nya stordåd. Med andra ord: vi ska hålla oss friska och vid liv för att vara produktiva så att vi kan vara duktiga kuggar i det samhälleliga maskineriet, ty varje människa är per definition ett etiskt obligatorium. Rimligen följer det logiskt att alla har en moralisk plikt att skaffa så många friska starka barn de fysiskt kan, för att förse samhället med arbetare.

Vidare skulle vi alla - offentligt - ta ställning till huruvida straffet för rattfylla borde höjas. Det av Vägverket godkända svaret var uppenbart. Om man som jag tycker att den frågan är betydligt mer komplex än ja/nej eller som jag ifrågasätter hela fängelsesystemet, då kunde man antingen ställa sig på sin barrikad och hålla kvar alla en halvtimme extra, eller hålla käften och säga 'ja'. Ja, jag valde det senare. Det var fler frågor - promillegränsen för rattfylla, diverse drogers legala status - och i samtliga fall fanns det ett rätt svar, det hårdaste och minst liberala. Åsiktsfrihet är för fjollor.

Vi har alltså här en statlig aktivitet som serverar genusbiologism och en komplett moralfilosofi, och ovanpå detta strösslar ett och annat politiskt ställningstagande. Jag är inte så naiv att jag tror att staten är neutral i någon av dessa frågor, men jag är precis så naiv att jag inte väntade mig att höra "du är skyldig att hålla dig vid liv så att du kan tjäna staten". I alla fall inte högt.

PS: Om du nånsin känner att du fått en överdos av intelligens, läs kommentarerna till denna briljanta kolumn och känn dig förtvivlad över dina medmänniskors dumhet. Kom ihåg att de får rösta, varenda en av dem.

10 kommentarer:

mberzell sa...

Haha. Jag genomled samma 'kurs' för ett par veckor sedan. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta...

Mattias sa...

Så jävla sjukt! :D
Du skriver skitbra för övrigt.

Anonym sa...

Haha etc :) Bästa bloggen.

Johan sa...

Det där resonemanget ger mig kalla kårar. Man hör det lite överallt: "vi borde förbjuda socker/tvinga cykelhjälm/stänga krogen klockan elva eftersom sjukvårdskostnaden är JÄTTEHÖG." Enligt den åskådningen är man livegen i ordets sanna bemärkelse. Din kropp är inte din egen att roa dig med, den är till låns från staten och du har en skyldighet att ta hand om den för att kunna jobba i samhällets tjänst. Jag tycker att man hör det uttalat rätt ofta, fast kanske inte fullt lika skamlöst som här.

Och vägverket, körkort etc... puh. Det är en soppa. Vi har en vrålstark lobby i form av körskolorna, och ingen motvikt - för en politiker låter det såklart bra med mer utbildning. Vadå, du vill ta bort kurskravet för den som vill övningsköra? Du vill ta bort hjälmtvånget? ÄR DU FÖR TRAFIKDÖDADE BARN?

Maria sa...

Hihii, Kolumnen var rolig. Kommentarerna roligare. Gör det mig till elitist? Okej, javisst.

Ang. ditt inlägg så har jag nu svår ångest för att jag idag ätit en bit wienerkrans till frukost. Sånt kan man dö av. Eller ännu värre behöva amputera ett ben. Fatta vad det kostar Staten.

Patrik sa...

Min bror påminde mig nyss om något jag glömde nämna, nämligen den stora skylten "Spara liv, kör som en käring" som visades på kursen.

simon sa...

Inget av detta minns jag från när jag tog körkort. Men det kan ju ha varit så att vår körlärare var vettigt i huvudet och tog det med en nypa salt.

simon sa...

Även lol @ krönikan.

Patrik sa...

Simon, det är väldigt nytt. Började i april eller så.

Unknown sa...

<3