onsdag 26 januari 2011

Gudsbluff


Jag har inte gjort någon hemlighet av att jag är lite lätt negativ till religion. Även med kniven mot strupen har jag svårt att komma på en enda positiv aspekt av eländet, i alla fall en som man inte hade lika väl hade kunnat få utan att blanda in grundlösa myter och godtyckliga livsregler.

Därför var jag tvungen att hicka till när jag denna tidiga morgon läste en debattartikel som hävdade att religiösa människor är friskare och lyckligare och lever längre medan de är bättre på att uppnå sina mål. Då detta går tvärtemot all tidigare forskning jag har sett var jag tvungen att gräva lite i det. Jag kan ju inte bara ignorera en sån slägga mitt i ansiktet på min världsbild.

Det visade sig ganska snart att det mycket riktigt var ett stort fel på Michael McCulloughs studier som åberopades av de fyra debattörerna. De utfördes i USA. När liknande studier har gjorts i länder som Nederländerna och Danmark, ställen med en något mindre 1800-tals-inställning till religion, försvinner de här skillnaderna och blir ibland till och med negativa för de religiösa.

Slutsatsen vi ska dra av forskningsläget är alltså inte att religion är något bra. Den är att om man lever i ett så förvridet samhälle att det inte går att bli president om man är ateist, att kreationism ständigt dyker upp som läroplansförslag och att uråldriga kulttexter används som seriösa argument, då mår man bättre av att falla in i ledet och gå till kyrkan varje söndag än av att gå emot strömmen och bli utfryst.

Om man däremot lever i ett någorlunda vettigt land som flyttat in religionen i den personliga zonens utkanter, då har man ingen nytta av att vara religiös. På det hela taget tror jag att jag ska fortsätta vara ateist.

5 kommentarer:

Maria sa...

Word!

Björn B sa...

Jag skulle vilja se en studie som försöker isolera de två variablerna gudstro och modern västlig vetenskaplig medicin. Jag tror nämligen att den moderna läkarvetenskapen medför längre medellivslängd hos människor än gudstro. Speciellt eftersom länder där många personer tror starkt på gud oftare av någon anledning hamnar i krig(utan att ens nämna faktorerna bakom kriget till att börja med).

Patrik sa...

Jo, det är ju rätt uppgjort på förhand. Vetenskapen - i form av medicin och näringslära - har gett oss flera årtionden i medellivslängdsökning, medan inte ens McCullough hävdar att hans resultat ligger nånstans i närheten av de nivåerna.

Linus sa...

Min gissning är 'gemenskap'.

Ja, inte med gud, men med resten av samhället. Har gudstro en stark ställning där de flesta medverkar kommer folk få mer kontakter och bli mer lyckade.

Motsvarande fenomen i Sverige borde gå att hitta inom föreningslivet.

Linus sa...

grattis@publicering i SVD förresten.